2007/04/01

Glossary of Menu Terms: P-Z

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(P) 
(pa) 
pagro 真鯛
panato, impanato alla milanese breaded
Pancetta Bacon ペーコン、豚のバラ肉
pane bread
pane all'uva 葡萄入りパン
pane toasto トースト
pangrattato パン粉(パンを細かく粉砕したもの。食材につけて揚げる)
panino ロールパン
panna 生クリーム
Panna, *Panna cotta Cream
Pannetone Cake-like bread. A Christmas speciality from Milan
papaia パパイヤ
Parmagiano Parmesan cheese
Parmesan Hard, granular, golden cheese from Parma
parmigiana, alla パルマ風。パルメザンチーズを使う料理の多くに使われている
parmigiano パルマの
parmigiano reggiano パルメザンチーズ(パルマ、レッジョ・エミリア、モデナ、マントヴァ、ボローニャのみで生産される硬質チーズ。うまみ成分のアミノ酸の結晶があり、ジャリジャリとした食感である)
passato di verdura pureed vegetables
Pasta Durum paste or egg flour dough, shaped, boiled and served with sauce
*Pasta alla Campidanese Pasta with Sausage
*Pasta Carbonara Pasta in Rich Sauce
*Pasta e Fagioli Pasta and Bean Soup
patate, -a potatoes じゃがいも
(pe) 
Pecorino Hard, granular cheese made from sheep's milk, ペコリーノチーズ(羊乳のチーズのことを、イタリアではペコリーノという)
penne ペンネ(ペンの先の形をした乾燥パスタ)
penne all'arrabuata トマトソースに唐辛子を入れて作ったペンネ料理
pepe pepper こしょう
peperoncino hot pepper(唐辛子)
peperoni(-e) bell peppers
pere, -a pears 洋梨
pesca peach 桃
pesca Melba ピーチメルバ。アイスクリームの上にキルシュなどで煮た桃をのせ、木苺のジャムとあわ立てた生クリームをのせたデザート
pesce, -i fish(魚の総称)
pesce spada swordfish(メカジキ)
Pesto Basil, garlic, cheese and pine nut paste
pesto genovese ジェノヴァペースト(バジル、松の実、ニンニク、エキストラバージンオリーブ油で作るソース)
pettine 帆立貝
Petto di pollo Breast of chicken
piatti del giorno main dishes
Piatto Plate
piccante(salato) 辛い(塩辛い)
Piccione Pigeon, ハト
pinoli(-o) pine nuts(松の実)
piselli(-o) peas(グリーンピース)
pistacchio ピスタチオ
Pizza Bread-based open pie. Originally from the Naples area, where it is still sold by the metre
Pizzaiola Tomato and herb sauce - similar to that used on pizza topping
alla pizzaiola tomato sauce olive oil, garlic, oregano
(po) 
Polenta Corn meal paste. Usually served in a solid cake form, sliced or shaped, then grilled or fried, *Cornmeal Bread, ポレンタ(トウモロコシの粉に水を加えて火にかけて練りあげたもの。そのまま食べたり、冷やし固めて焼いたり、揚げたりして食す。
Polipi Octopus
pollastro 雛鳥、若鶏
pollo chicken 鶏肉
pollo alla griglia グリルドチキン
pollo allo spiedo ニワトリの串焼き
pollo arrosto ローストチキン
Pollo Sorpresa Rolled breast of chicken, filled with garlic butter, covered in breadcrumbs and deep-fried
pollo, spezzatino di ぶつ切りにしたニワトリの煮込み
polpette meat balls
polpettone meat loaf
polpo, polipo octopus たこ
polpo affogato (タコをオリーブ油、トマト、ニンニク、赤唐辛子などで煮込んだ料理)
Pomidori Tomatoes
pomodoro トマト
pompelmo grapefruit グレープフルーツ
Porchetta Suckling pig
porcino Italian cêpes (funghi), 赤身肉やタマゴ料理と相性がよい。クリーム煮にしたりする
porri(-o) leaks 長ねぎ
posate silverware
*Potato Gnocchi Potato Pasta
pranzo lunch
preparazione 下ごしらえ
prezzemolo parsley パセリ
prezzo fisso prix fix
Prosciutto Delicately cured ham, 生ハム. The most famous are Parma and San Danielle
Provolone 'Pasta filata' cheese from southern Italy with a sharp aftertaste
prugna プラム
puntino, a 中くらいに焼いた(ステーキ)
(Q) 
quaglie(-a) quails(鶉)
(R) 
*ragú Meat sauce used with pasta or polenta; sometimes refers in spoken language to other hearty sauces.
ragu, al, alla bolognese tomato sauce with meat
rapa かぶ
ravanello はつか大根
Ravioli Stuffed pasta pillows, *small stuffed pasta prepared in a variety of ways, but most traditionally filled with ricotta (with or without greens) reginelle (pl.) pasta strips with curly edges
riccio di mare うに
Ricotta A creamy whey cheese, リコッタチーズ
Rigatoni Long, ribbed tubes of pasta, マカロニより太い、筋のついた短い管状パスタ
Ripieno Ripe, stuffed
Risotto Rice dish
*Risotto al Funghi Creamy Mushroom Rice
Rognoni Kidneys
rombo ひらめ
Rosolio Bright red liqueur
Rotolo Roll
Rustico Country-style
radicchio(radicchi) トレビオ(ヨーロッパ原産の、チコリの変種。芯が白く、葉はワインレッドである。種類として、キャベツ状で赤みの強い「ベローナレッド」、不結球の「トレビゾレッド」などがある)
rafano 西洋わさび
ragaglie di pollo chicken giblets
rana pescatorice あんこう
rane(-a), cosce di rana frogs, カエルのモモ肉
rape(-a) turnips
ravanelli radishes
ravioli ラビオリ(詰め物をした四角いパスタ)
ribes スグリ
ribes nero カシス(お菓子に用いる)
ricci sea urchins
ricotta リコッタ(チーズを作る際にでる、乳清を用いて作るフレッシュタイプのチーズ)
ripieno 詰め物にした
riso rice
ristorante レストラン
robiola ロビオーラ(イタリア北部で生産される軟質チーズの一種)
rognone kidneys(腎臓)
rombo turbot(ひらめ)
rosmarino ローズマリー
ruchetta ロケット菜(ゴマに似た風味と、クレソンに似た辛味がある)
rucola ルコラ(ゴマの風味)
(S) 
Salami A cured sausage, サラミソーセージ
salame salami
sale salt 塩
sale, al 塩焼き
salmone salmon 鮭
salmoriglio サルモッリッリオソース( レモン汁、エクストラヴァージンオリーブ油、オレガノ、塩を湯煎にかけあわ立てたソース。シチリア地方のソース)
salsa sauce ソース
salsa al burro バターソース
salsa alla bolognese ボローニャソース
salsa alla crema クリームソース
salsa besciamella ベシャメルソース
salsa di pomodoro トマトソース
salsa di soia 醤油
salsa olandese オランデーズソース
salsa verde イタリアンパセリ、ケーパー、オリーブ油で作るソース
salsicce, -a sausage ソーセージ
saltimbocca alla Romana サルティンボッカアッラロマーナ (牛肉をたたき伸ばし、セージの葉とともに生ハムで巻いて焼いた、イタリアのローマの名物料理)
salvia セージ
Saltimbocca 'Jumpo in the mouth'. Veal with ham and sage
Salume Salt pork, 塩漬け肉、主に豚肉の加工品
sampietro マトダイ
sangue, al 生の(ステーキ)
Saor Soused
Sarde Sardines
sardine, -a sardines いわし
Savoiardi Sponge biscuit fingers
scalogno エシャロット
Scaloppine Escalopes
scamorza スカモルツァ(かまぼこのような食感を持つ、モッツァレラに似たチーズ) scampi prawns
scampo ラングスティーヌ
scarola escarole
sciroppo シロップ
Secco Dry
Sedano Celery セロリ
semola セモリナ
seppie cuttlefish
serfoglio セルフィーユ
servizio compreso service included
servizio non compreso service not included
sesamo ゴマ
sgonbro
*Shrimp alla Griglia Shrimp in Garlic Butter
sidro シードル(りんごの酒)
soffritto A base for soups made from fried vegetables, ソフリット(玉ねぎ、ニンジン、セロリを弱火でじっくり炒め、うまみを引き出したもの)、軽く揚げた
sogliola sole 舌平目
sogliola alla mugnaia 舌平目のムニエル
soia 大豆
sottaceti pickled vegetables
*Spaghetti alla puttanesca Spaghetti With Olives And Capers
spalmare 塗る
Speck Boned and smoked ham
spezie スパイス(香辛料の総称)
spezzatino stew
spiedo, allo skewered
spigola スズキ(鱸)
spinaci(spinacio) spinach ほうれん草
spirito, sotto spirito アルコール、アルコール漬けの
spremuta di limone レモンジュース
spumante sparkling wine
squisito excellent
storione sturgeon
Stracchino Pale yellow goat's milk cheese
Stracciatella A clear chicken soup, egg, flour parmesan broth, かき玉風のコンソメスープ
stufano シチュー(煮込み料理)
Sugo Sauce, 野菜や果物の汁、果汁、肉汁、ソース
(T) 
Tacchino Turkey, 七面鳥
Tagliatelli Ribbon noodles. Said to have been created to celebrate the famous golden locks of Lucretia Borgia
Taglierini Thin ribbon noodles, *a thinner version of tagliatelle.
Taleggio Cows' milk cheese from northern Italy
Tavola Table
*Tiramisú Mocha Ladyfinger Cake
Tonnato Creamy tuna and anchovy sauce
Tonno Tuna まぐろ
*Torta di Ricotta Ricotta Cheesecake
Tortellini Stuffed pasta, supposedly made in the shape of Venus' navel 手打ちパスタにミンチした肉類を詰め、小さなリング状にしたパスタ
Tortelloni Larger tortellini
Tortoni A liqueur ice crean
Tournedos Fillet of beef
Tritato Minced
trota trout 鱒
tacchino turkey 七面鳥
tagliatelle タリアッテッレ(幅4mmほどの、平うちパスタ)
taleggio タレッジョ(軟質チーズの一種で、原産地はロンバルディア州ベルガモのタレッジョ渓谷)
tartufi(-o) truffles(トリフ)
tavolo table
terrina テリーヌ(テリーヌ型を用いて、材料をゼラチンで固めたり、魚介類のすり身などを蒸して固めたりして作った料理)
timo タイム
tonno tuna(マグロ)
tordo ツグミ
torrone ヌガー
torta タルト
torta margherita スポンジ(ケーキに用いる)
tovagliolo napkins
triglie red mullets
trippa tripe(牛の胃。蜂の巣状態になっている)
trota trout(trotilla,小さなマス)
(U) 
Uova Eggs
umido(in umido) 煮込み(で煮込んだ)
uova eggs
uova affogate ポーチドエッグ
uova sode hard boiled eggs
uova strapazzate scrambled eggs
uva grapes 葡萄
(V) 
valerianella マーシュ
vaniglia バニラ
Veal or Beef Olives Slices of meat, beaten until wafer thin, then rolled around a stuffing, served with a brown sauce
*Veal Scaloppine Veal Scallops with Tomatoes and Basil
Verde Green
verdura 野菜の総称
Vermicelli Literally, 'little worms'. Small spaghetti-like pasta used for soups
*Vin Santo Sorbet Italian Wine Sherbet
vino ワイン
vino bianco 白ワイン
vino rosso 赤ワイン
al vino ワインを使った
pollo al vino rosso ニワトリの赤ワインソース煮
Vitello Veal, 1歳半までの子牛、子牛の肉
vongole(-a), alle ~vongola clams アサリの一種
(W) 
(X) 
(Y) 
yogurt ヨーグルト
(Z) 
Zabaione Marsala, sugar and egg, whisked into a creamy dessert, サバイヨン(卵黄、砂糖、マルサーラワインでつかう)
zafferano サフラン
zenzero ショウガ
zucca かぼちゃ
zucchero 砂糖
zucchine(-o) ズッキーニ
*Zucchini Ripiene al Prosciutto Stuffed Zucchini
zuppa ズッパ(野菜や魚など原型をとどめているスープ)

Source: Italian Food: Glossary of Menu Terms

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