(A) (B) (C) (ca)(ce)(chi)(ci)(co)(cre, cro, cru) (cu)(D) (E) (F) (G) (H) (I) (J) (K) (L) (M)(ma)(mi)
(N) (O) (P) (pa)(pe)(po)(Q) (R) (S) (T) (U) (V) (W) (X) (Y) (Z)
(A) | |
Abbacchio *alla Romana | Baby Lamb Roman Style, 草を食べていない、乳だけで育った子羊 |
acciughe, alici | anchovies |
Aceto | Vinegar 酢 (sott'aceto 酢漬け) |
Aceto Dolce | Italian pickles |
acqua | 水 |
affettato, -i | A selection of cold cuts or cold meats often served as an antipasto |
Affumicato | (< affumicare) Smoked, いぶす、燻製にする |
Aglio | Garlic にんにく |
Aglio e olio | Garlic & oil dressing |
Agnello | Lamb, 子羊、子羊肉 |
agrodolce | sweet and sour |
ai ferri | 網焼きにした |
al sangue; a puntino; ben cotto | 生の(ステーキ);中くらいに焼いた;良く焼いた |
albicocche | apricots 杏 |
Alici | Anchovies, アンチョビー、片口いわし、ひこいわし |
aliotide | あわび |
alla graticola | 直火焼きにした(ロースト) |
alla griglia | グリルした |
all'agro | with olive oil and lemon juice |
allodola | lark |
alloro | ローリエ(月桂樹の葉) |
amaro | 苦味のある食後酒 |
Amoretti, *Amaretti | Almond biscuits |
Amoretto | Almond liqueur |
ananasso | pineappleパイナップル |
Anatra | Duck, 鴨、あひる;anatra selvatica |
anatrino | 小鴨 |
anguilla | eel うなぎ |
anice | アニス |
animelle | sweetbreads |
Anisette | Aniseed liqueur |
anitra | mallard |
antipasto | appetizer |
appetito | appetite |
arachide | ピーナッツ |
aragosta | lobster 伊勢海老 |
arance (arancia) | oranges オレンジ |
arancine | rice balls |
*arancini | Deep-fried rice balls from Sicily, also popular in Naples and Rome. |
aringa(aringhe) | herring にしん |
Arista | Roast loin of pork |
Arrosto | (< arrostire) Roasted ローストにした |
Asparagi, -o | Asparagus アスパラガス |
*Asparagus Frittata | Asparagus Omelet |
astice | オマールえび |
(B) | |
baba | ババ(パンケーキにシロップをしみこませたデザート) |
baccala | codfish |
bagna cauda | バーニャカウダ(にんにく、アンチョビ、オリーブ油で作る温かいソース。イタリア北部ピエモンテ州発祥のソース。温かいお風呂という意味) |
banana | バナナ |
barbabietole(-a) | red beets |
bardana | ごぼう |
basilico | basil |
beccaccia | woodcock |
beccafico | warbler |
Bel Paese | Creamy, mild cheese (Proprietory brand), *a variety of well-known mild, soft, pale yellow cheeses from Lombardy |
bianco | 白 |
biancomangiare | ブランマンジェ |
bicchiere | glass |
bieta | フダンソウ(ビーツの仲間で、ビーツが根を食べるのに対して、こちらは、葉のほうを食用とする) |
biscotto | ビスケット |
Bistecca | Steak |
Bocconcini | Small balls of mozzarella |
Bollito | (< bollire) Boiled; manzo bollito: ゆでた牛肉 |
Bologna | Large smoked sausage of veal, pork and seasoning from Bologna; Bolony, Polony |
Bolognese, alla bolognese, al ragu | tomato sauce with meat |
Rich meat sauce for pasta from Bologna, *alla Outside Bologna, and especially outside Italy, the term refers to a meat sauce for pasta. (In Bologna, it's known simply as "ragú.") | |
bottarga | fish roe |
bottiglia | bottle |
brace, alla | charcoal cooked |
Braciola | Chops |
braciole | rib steak |
brandy | ブランデー |
branzino | seabass |
brasato | 揚げ煮した |
Bresaola | Dried fillet of beef |
brindare, fare un brindisi | to make a toast |
brindisi | toast |
broccolo | ブロッコリ |
Brodetto | A fish soup |
brodo | broth(スープ、ブイヨン) |
bucatini | ブカティーニ(穴の開いた細いロングパスタ) |
buon appetito | enjoy |
buongustaio | gourmet |
burro | butter バター |
al burro | バターを使った |
(C) | |
(ca) | |
Cabernet Sauvignon | |
cabolo | キャベツ |
cacciagione | game |
Cacciatore | *alla Literally "hunter-style"; alludes to the varying methods of stewing lamb, chicken, veal, and rabbit. Northern ingredients typically include tomatoes, while those of central and southern Italy predominantly use rosemary, garlic, and vinegar. |
Cacio-cavallo | Cheese made from skimmed cows milk |
caciocavallo | カチョカッヴァロチーズ(南イタリアで作られている、ヒョウタン形のセミハードタイプのチーズ) |
cachi | かき |
caffè | コーヒー |
caffè espreso | エスプレッソ |
caffè freddo | アイスコーヒー |
caffè latte | ミルクコーヒー |
caffè nero | ブラックコーヒー |
cognac | コニャック |
calamari(-o) | squid いか |
calamari ripieni | ヤリイカの詰め物 |
Caldo | Hot |
cameriera | waitress |
cameriere | waiter |
camoscio, daino | deer |
Canestrelli | Scallops |
cannella | シナモン(肉桂) |
Cannelloni | Large pasta tubes, stuffed and served with tomato and cheese sauce カネローニ(太い管状のパスタ。中に詰め物をして使われる) |
capasanta(capasante) | ホタテ |
capellini | 棒状の極細ロングパスタ |
Capesante | Scallops |
caponata | 小さく切って揚げたナスと、玉ねぎやセロリ、トマトと一緒に煮込んだ料理。シチリア発祥 |
capone | ホウボウ |
capperi(-o) | capers(ケッパー) |
cappone | capon |
cappuccino | カプチーノ |
capra | ヤギ肉 |
caprese | カプレーゼ(トマト、モッツァレラ、バジルで作ったサラダ |
*caprese (adj.) | literally "of Capri"; mozzarella and tomato salad with basil |
capretto | baby goat |
caprino | カプリーノチーズ |
capriolo | roebuck |
caraffa | caraff |
Carbonara, alla | Cream and Ham sauce, *Pasta (generally spaghetti) with egg yolks, bacon (guanciale), pecorino romano or (less traditionally) Parmesan cheese, and black pepper.Pasta with eggs, pancetta and parmesan |
Carciofi, -o | Artichokes アーティチョーク、朝鮮あざみ |
cardamomo | カルダモン |
cardarello | 平茸 |
cardi | cardoons |
carne | meat |
carne bovina 牛肉 | |
carne di vitello | 仔牛肉 |
carne suina | 豚肉 |
carota | 人参 |
carote(-a) | carrots |
carpa | carp 鯉 |
Carpaccio | Raw red beef, カルパッチョ |
cartoccio, al cartoccio | 紙で包んで焼いた料理 (~の紙包み焼き) |
carvi | キャラウェイ(さわやかな甘さとほろ苦さがある。ドイツやオーストラリア料理煮よく用いられ、ザワークラウトには欠かせない) |
Casalinga | Home-made |
casareccio 円形の大きなパン Cassata | Fruit & nut ice cream |
castagne | chestnuts |
castrato | mutton |
cavallo, viande de chaval | 馬、馬肉 |
caviale | caviar |
Cavolfiori, -e | Cauliflower カリフラワー |
Cavolo | Cabbage, キャベツ |
cavolo cinese | 白菜 |
cavolo di Brusselles | 芽キャベツ |
(ce) | |
ceci(-e) | garbanzo beans(エジプト豆) |
cefalo | gray mullet |
cena | dinner |
cervella(cervello) | brains 脳みそ |
cervo | large deer 鹿 |
Cetrioli | Cucumber, きゅうり |
cetriolino | コルニション(小型のきゅうり) |
cetriolo | cucumber きゅうり |
(chi) | |
Chiocciole | Shell-shaped pasta |
chiocciole, lumache | snails |
chiodi di garofano | クローブ(つぼみを乾燥させたものをそのままポークハムや、丸ごとに肉に刺して料理したり、パウダーはシチューや焼き菓子に用いられる) |
(ci) | |
cicoria | wild chicory チコリ |
ciliegie(-a) | cherries さくらんぼ |
cinghiale | wild boar(猪) |
cioccolata | チョコレート |
cipolina | シブレット(浅葱のようなもの) |
cipolla | onion 玉ねぎ |
Cipolle | Onions, 玉葱、オニオン |
(co) | |
cocomero | watermelon スイカ |
coda di rispo | angler fish |
colazione | breakfast |
coltello | knife |
conchiglie | コンキリエ(貝の形をしたショートパスタ) |
condiment | ドレッシング |
coniglio (conigli) | rabbit うさぎ |
contorno | side dish(付け合せ) |
coperto | fee for linen |
coriandolo | コリアンダー |
cornetto | クロワッサン |
cotechino | large sausage |
Coda alla vaccinara | Oxtail, 尾、しっぽ |
Condito | (<- condire> Dressed |
Coniglio | Rabbit, うさぎ |
Contorno | Garnish |
Coppa | Salt-cured, sweet & fragrant neck pork from northern Italy |
Costoletta | Cutlets |
Cotechino | Large pork sausagesCutlets |
Cotto | Cooked |
cozza | ムール貝 |
Cozze | Mussels ムール貝 |
cozze fritte | ムール貝の揚げ物 |
zuppa di cozze al pomodoro | ムール貝のトマト味スープ |
cozze, muscoli, mitili, peoci | mussels |
(cre, cro, cru) | |
crema | cream(生クリーム) |
crescione | クレソン |
crocchette(-a) | croquettes |
Crostini | Toasted bread pieces バタートースト |
crostino | クロスティーニ |
Crudo | Raw |
(cu) | |
cucchiaio | spoon |
Cucina | Kitchen |
cumino | カレーやチリパウダーの重要成分。パンの風味付けやミートローフ、シチューなどの肉料理、ピクルスやソーセージなどにもよく合う |
cuore | 心臓 |
curcuma | ターメリック(ウコン) |
Source: Italian Food: Glossary of Menu Terms