2007/04/01

Glossary of Menu Terms: D-O

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(D) 
datteri dates
decorare 飾り付ける
delizioso delicious
della casa, specialita specialty
dentice bream, toothed gilthead
Diavola 'Devilled'; with a spicy sauce
diavola, alla broiled
Dolce Desserts, ケーキ
Dolcelatte Invented in 1967 by Egidio Galbani: a smooth, creamy cheese with blue-green veins
dragoncello エストラゴン
(E) 
echino うに
erba ハーブ(香草の総称)
espresso エスプレッソ
(F) 
Faglioli Beans インゲン豆
fagliolini(-o) string beans(インゲン豆)
Faglioni verdi French beans, green beans
far venire l'acquolina in bocca to make one's mouth watering
faraona guinea fowl(ホロホロ鳥)
Farcito (< farcire) Stuffed
farfalle ファルファーレ(蝶の形をした乾燥パスタ)
farina 小麦粉
Fave Broad beans, fava beans(ソラマメ)
Fegato Liver, 肝臓、レバー
fegato d'oca フォアグラ
ferri, ai grilled(網焼き), bistecca ai ferri
Fettucini Broad, flat noodles, フェットゥッチーネ
fichi(-co) figs
Filante Soft processed cheese
filetto filet
finanzielaフィナンツィエーラ(動物の内臓を酸味の強いソースで煮込んだ料理。トリュフ、マデラ酒、鶏の肉汁で作るソース)
finocchio fennelフェンネル(茎は野菜として、葉は香草として、種はスパイスとして用いられる)
* Fiolentina, alla  
Focaccia Puffy yeast bread baked in a pan. It may be topped or flavored with a variety of herbs like onion, fennel, or rosemary.
fondo フォン(だし汁)
fondo bianco 白いだし汁
fondo bruno 褐色のだし汁
Fonduta Made with Fontina cheese and truffles
fontina フォンティーナ(ヴァレ・ダオスタ地方産の軟質チーズ)
forchetta fork
formaggio cheese(チーズの総称)
frutti di mare, ai with shellfish
forno, al baked, oven-baked
Fragole Strawberries, いちご
Freddo Cold
Fresco Cool, fresh
frittata beaten eggs with stuffing
frittelle fritters
Fritto Deep fried, 油で揚げた、フライにした
Fritto misto Deep-fried mixed collation
Fritto misto di mare Deep-fried mixed seafood
fumet 燻製
Funghi, fungo Mushrooms
Fusili, *Fusilli Pasta twists, フジリ(らせん状の乾燥パスタ)
(G) 
gallina chicken
gallinaccio シャントルレ(ジロル茸の一種。鶏やウサギなど白身の肉、魚・内臓・タマゴ料理によくあう。
Gamberelli Prawns
Gamberetti, -o Shrimps 小エビ
gamberi(-o) shrimps (エビの総称)、車えび
gambero d’acqua dolce ザリガニ
gelatina aspic
*Gelato ice cream
ghiaccio ice
girello roast
glano saraceno 蕎麦
Gnocchi Semolina or potato flour dumplings, ニョッキ(小麦粉、硬質小麦粉などにかぼちゃ、ジャガイモなどを混ぜ団子状にして茹で、各種ソースをかけたもの)
goloso sweet tooth
Gorgonzola A very strong blue cheese from the town of the same name near Milan, ゴルゴンゾーラ(北イタリアの同名の村で作られている。マイルドなタイプの「ドルチェ」と、辛味のある「ピカンテ」がある)。世界三大チーズのひとつ
Grana Padano Granular, hard white cheese from northern Italy
Granchio Crab (かにの総称)
Granita Flavoured, granular ice
granturco(granturchi) トウモロコシ(スープにしたり、付け合せにしたりする)
Grasso Fat
graticola, alla 直火焼きにした
griglia, alla grilled, 網焼き
Grissini Breadsticks
grongo, gronghe 穴子
guratino グラタンにした
(H) 
*Hazelnut Biscotti Hazelnut Dipping Cookies
(I) 
Il Secondo Main course
indivia endive(アンディーブ)
indivia belga チコリ(一般的に生で食べるほかに、バターソテーして付け合せに使う)
Insalata Salad
Integrale Wholemeal
interiora 内臓
involtini stuffed and rolled beef
(J) 
Jerez シェリー酒
(K) 
(L) 
Lasagne Flat sheets of pasta, used to form a layered 'pasta pie', ラザニア
Lasagne al Forno Baked pasta dish with meat and bechamel sauce
lasagne alla bologna ボローニャ風ラザニア
latte 牛乳
latte di pesce 白子(魚の精巣)
lattuga レタス
legare つなぐ(ソースにとろみをつけたりすること)
legume 豆類(総称)
lenticchie(-a) lentils レンズ豆
licci ライチ
limetta ライム
Limone Lemon
limone, al レモンを使った。レモン風味
lingua tongue
Linguine Narrow, flat ribbon pasta, リングイーネ(断面が楕円形のロングパスタ)
liquore リキュール
lista dei vini wine list
lupporo ホップ(ビールの苦味の成分)
lombata loin
luccio di mare カマス
lumaca(lumache) エスカルゴ、カタツムリ
(M) 
(ma)  
*macaroni  
Magro Lean
Manzo Beef, 去勢した雄牛、成牛の肉
*marinara, alla "Sailor-style"with seafood, *typically tomatoes, olive oil, garlic, olives, parsley, oregano, basil, and capers are used.
Marsala A sweet white wine, マルサーラワイン
Marscapone Buttery cream cheese from Milan. Used extensively in desserts and with fruit
Melanzane Aubergines, なす
Melrot  
maccarello, sgombro mackerel
macedonia fruit salad(果物をさいの目に切り、シロップやリキュールに漬けたデザート)
maddalena マドレーヌ
maggiorana マジョラム(イタリア料理の香り付けによく使われ、ソーセージ、野菜料理、肉料理に用いられる)
magro lean
maiale pork
maionese mayonnaise
maizena コーンスターチ
mancia tipping
mandarino みかん
mandorle(-a) almonds
mango マンゴ
manta ミント
marinara, alla tomato sauce, garlic and parsley
marinato marinated(マリネした、漬け込んだ)
marrone
mascarpone マスカルポーネ(チーズを作った後に出来る上澄み液(乳清)を沸かして、熱凝固したたんぱく質をすくいとって作ったチーズ)
mazzancolle large prawns
mazzetto guarnito ブーケガルニ
mela apple
melanzane(-a) eggplants
melone melon
prosciutto e melone 生ハムメロン
menu menu
menu turistico tourist menu
merluzzo codfish, morue(塩漬けのタラ)
messicano メキシコの
alla messicana メキシコ風
(mi)  
Minestra The term for thick soup
Minestrone Vegetable and pasta soup
Misto Mixture
midollo 骨髄
miele 蜂蜜
minestra, zuppa soup
minestorone ミネストローネ(パスタ、または米が入った野菜スープ)
milanese ミラノの
alla milanese "Milan style." ミラノ風
alla milanese, Costoletta 薄切りの子牛ロース肉にパン粉をつけてバターであげたカツ
misto mixed(fritto misto, ミックスフライ)
Monte Bianco A sweet consisting of chestnut purée, cream and Strega
Mortadella Large, smooth textured pork sausage made with fats and spices
mortadella baloney sausage
mostarda, senape mustard
mozzarella モッツァレラ
Mozzarella Creamy, rubbery cheese traditionally made from water buffalo milk
mugnaia ムニエル
mugnaia, alla ムニエル
(N) 
nocciola ヘーゼルナッツ(ハシバミの実)
noce moscata ナツメグ
noci(noche) walnuts(胡桃)(木の実の総称)
Nodini Veal chops
(O) 
Oca Goose, ガチョウ
Olio, Olio d'oliva, *Olio extra vergine d'oliva del Chianti Oil, olive oil
origano オレガノ
orzo 大麦
Osso Bucco, *Ossobuco Knuckle of veal, sautéed, then stewed with garlic, onion and tomato
osteria 居酒屋
Ostriche, ostrica Oysters 牡蠣/td>
ovolo タマゴ茸

Source: Italian Food: Glossary of Menu Terms

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